Een plek om verliefd op te blijven

Geplaatst op

henkhuizenga.nu_oostzee-9


Mecklenburg-Vorpommern (MVP), gelegen in het noorden van Duitsland aan de Oostzee. Voor 1990 was het onderdeel van de DDR. Een gebied waar ik vaak ben geweest en vanaf het begin mooi en intrigerend heb gevonden. Mijn eerste bezoek was denk ik in 1990 omdat vrienden van ons in Blowatz, een dorpje boven hanzestad Wismar, gingen wonen en werken. Sindsdien komen we er jaarlijks.

Destijds waren de invloeden van de DDR nog erg sterk aanwezig, grote gebouwen zoals woonflats en landbouw schuren opgetrokken van grauw beton, slechte wegen en weinig verlichting. Gaande de jaren hebben we gezien dat dit is veranderd, op sommige vlakken is verbeterd maar soms ook met verlies van de authenticiteit. Van oudsher is MVP een sterk agrarisch gebied maar het zichtbaar dat het toerisme elk jaar belangrijker wordt. Dit levert soms spanningen op doordat sommige toeristen (de gasten) moeite hebben met de wijze van landbouw (zeer grootschalig, niet biologisch en 7 dagen in de week) en het verkeer wat dat met zich mee brengt. Jammer want men realiseert zich niet dat het landschap waar men van geniet juist door de landbouw wordt beheerd.

Hieronder zie je een aantal voorbeelden van mijn liefde voor dit gebied. Mijn tip is om in April naar MVP te gaan en te genieten van het koolzaad.